Je bestudeert de mens en de samenleving. Je leert over het lichamelijk, psychisch of sociaal welbevinden van mensen en over de impact van een gezonde en persoonlijke levensstijl. Je hebt oog voor mensen en doelgroepen die zorg of ondersteuning nodig hebben.
Finaliteit:
info
Type:
A-stroom
info
Oriëntatierichting in de eerste graad met een brede basis van praktijk- en theorievakken.
In het tweede leerjaar A - Maatschappij en Welzijn volg je 32 lestijden:
25 uur gemeenschappelijke vorming
5 uur basisoptie Maatschappij en welzijn
2 uur keuzegedeelte differentiatie (Flex)
Gemeenschappelijke vorming
In het tweede leerjaar A krijg je 25 lesuren algemene vorming die gemeenschappelijk zijn voor alle leerlingen. De vier secundaire scholen van onze scholengemeenschap bieden voor deze basisvorming ongeveer dezelfde lessentabel aan.
De gemeenschappelijke lesuren worden aangevuld met een basisoptie van 5 lesuren en een keuzegedeelte differentiatie van 2 uur.
De basisoptie
De vijf basisopties waaruit je kan kiezen zijn:
Economie en organisatie
Klassieke talen
Maatschappij en welzijn
Moderne talen en wetenschappen
STEM-wetenschappen
In de basisoptie Maatschappij en welzijn leer je een persoonlijke en gezonde levensstijl te ontwikkelen. Je doet dit vanuit mens- en natuurwetenschappelijke disciplines zoals psychologie, sociologie, pedagogie en biologie. Op die manier leer je zorg te dragen voor gezondheid en welbevinden. Je krijgt inzicht in het sociale gedrag van mensen en menselijke relaties. Je leert kritisch omgaan met maatschappelijke vragen en verschijnselen. Je groeit in verbondenheid met de mensen rondom jou doordat je steeds beter sociale en communicatieve vaardigheden kunt toepassen in de meest diverse situaties.
Keuzegedeelte Flex
Naast je basisoptie kies je nog een vak uit ons Flexpakket. Dat vak volg je 2 lesuren per week. Elke school heeft een eigen Flexpakket samengesteld. Neem een kijkje op de website van de school om de precieze invulling te ontdekken.
De Flexvakken zijn vooral om twee redenen belangrijk: zij hebben een vormende waarde op zich en zij bieden de kans één of meer studierichtingen te verkennen die starten vanaf het derde jaar. Zo wordt, in de geest van een leerlinggericht onderwijs, de definitieve studiekeuze nog uitgesteld en kan je nadien meer gefundeerd een goede studierichting uitkiezen.
Lessentabel
Gemeenschappelijke vorming
Aardrijkskunde
1
Beeld
0 of 1
Engels
2
Frans
3
Geschiedenis
2
Godsdienst
2
Lichamelijke opvoeding
2
Muziek
1 of 2
Natuurwetenschappen
1
Nederlands
4
Techniek
2
Wiskunde
4
Keuzegedeelte
Basisoptie Maatschappij en welzijn
5
Flex
2
Wat na het tweede leerjaar?
Basisopties zijn nog geen studierichtingen. Geen enkele keuze zet je vast voor je verdere studies. Je kan vanaf het derde jaar nog alle studierichtingen aanvatten. Alleen Latijn en Grieks worden uitgesloten voor wie in het tweede jaar die vakken niet kiest.
Dan ben je absoluut welkom! We geven je een overzicht van de Arcadiascholen die deze opleiding aanbieden. Maak gerust even kennis via onderstaande links.
Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken.